Kísértetek a tengeren

Kísértetek nem csak a sötét ódon kastélyokban, ősi temetőkben ,vagy az erdők mélyén léteznek, hanem szinte mindenhol, ahol a valóságban szörnyű, baljós dolgok történtek. A nyughatatlan lelkek végzetes életútjai borzongatják meg az idő kerekét, felhívva ezzel a modern kori ember figyelmét. A repülőgépeken és a vasúti szerelvényeken föl-le járkáló szellemek azonban nem egyedüliek, mert a tengereken elsüllyedt hajók utasai, kapitányai ma is rengetegszer tesznek tanúbizonyságot múltbéli tragédiáikról, szenvedéseikről, vagy éppen szörnyű halálukról.

A modern kor hajózó szellemei közül Joshua Slocum kapitány kísértete érdemel egy kis említést. Vagy száz évvel járta be a világot egy személyes ki hajója a Spray fedélzetén. Aztán egyik utazása során nyomtalanul eltűnt,és máig nem világos mi lett a sorsa. Nyilván odaveszett valahol ,mert azóta átlag 25 évenként felbukkan a szelleme a tengereken.
Először 1927-ben látták Borneó közelében,ahol is a kísértetvitorlása egyszerűen átment egy hajón,és zavartalanul tovavitorlázott. Nos,úgy látszik a hajója is szellemmé változott !
Másodjára 1952-ben a japán partoknál tűnt fel,a parti őrség üldözőbe is vette,de az szertefoszlott a levegőben.
Harmadszor 1977-ben látták a Panamai csatornában,amely pedig Slocum idejében még nem is létezett. A kísértet a jelek szerint még ki akarta próbálni a számára még ismeretlen útvonalat is…
Utoljára 2002-ben találkoztak vele a Húsvét-szigetek mellett. Napfényes időben hajózott el egy tankhajó mellett úgy,hogy mögötte nem volt nyomvonal. Hajója mintha nem is érintette volna a vizet…

1999 nyarán a brit Cruser nevű Karibi turistahajó fedélzetén véltek látni egy embert ,aki mindössze egy ágyékkötőt is viselt, és érthetetlen nyelven beszélt az emberekhez. Valaki felvetette, hogy alighanem egy olyan rabszolga lehetett,akit négyszáz évvel korábban ezen a tengeren öltek meg. Akkortájt bizony megesett ,hogy vihar vagy más veszély esetén a rabszolgaszállító hajók kapitányai a rakomány egy részét a tengerbe vetették,így könnyítve a hajón. A feketék mindig odavesztek. Ez az egykori rabszolga villogó szemmel járkált fel-alá a hajón néhány percig,majd amikor a legénységet értesítették nyoma veszett. De a karibi szigetek között menetrend szerint közlekedő tehetős amerikai és kanadai nyugdíjasokat szállító hajó minden útján felbukkant, nagy pánikot okozva ezzel az utasok között.

Ezen kísértetek csak egyikei a tengereken és óceánokon tomboló rémeknek. A szörnyű tengeri csaták, pusztító viharok,vagy más külső tényező által elsüllyedt hajók utasai napjainkban is néha meg-megmutatják magukat a jelen emberének. Néha kísértethajóikat is látni,amely úgy siklanak a vízen,mint egy kígyó. Egyébként a tengereken titokzatos módon eltűnő emberek egy része is már csak kísértetként tud visszatérni hozzánk. A visszatérő szellemek céljai közé azonban nem csupán figyelemfelhívás és erkölcsi visszatérés tartozik,hanem az útjukat be nem fejező hit is.
Folytatni akarják tengeri útjukat,hogy más földrészekre utazva megtalálják a kincset,vagy hogy tovább élvezhessék a hajójuk biztosította izgalmas felfedező kalandot.

A legismertebb kísértethajóról szóló legenda a Bolygó Hollandiról (Flying Dutchman) szól.
De ki is ez a Bolygó Hollandi?


A legenda szerint egy van Staaten nevű, istentelen életmódja miatt elátkozott holland hajóskapitány, aki arra kárhoztatott, hogy állandóan a tengeren bolyongjon. Nem szállhat sosem végleg partra, hogy megnyugvást találjon. Az átok alól csak egy lány halálig tartó hű szerelme oldhatja fel.

A legenda a mai napig él a misztikumra fogékonyabb tengerészek között. A kísértethajó megjelenése a babona szerint rossz ómen, közelgő szerencsétlenség előjele a vele találkozók számára. Akik látták, úgy írták le, hogy a hajótest bal oldalán vörös lámpák égnek, az árbocon kalózlobogó leng, a parancsnoki hídon időről-időre sátáni kacajra fakad a hollandi, a fedélzetről pedig szenvedő emberek jajveszékelését hallani. A hajó hirtelen, a semmiből bukkan elő, alig lehet elkerülni az ütközést. A jelenséget kísérteties derengés veszi körül, aztán amilyen gyorsan feltűnik, úgy el is tűnik.

Vitorlások és gőzösök naplóiban gyakran tettek említést a különös jelenségről. A leghitelesebbnek tartott beszámoló V. György angol király tollából származik, aki kadétként szolgált, mielőtt trónra lépett. Látta a vörös tekintetű hollandit, és hallotta az elátkozott lelkek üvöltését. Majd a találkozás másnapján váratlanul meghalt az a matróz, aki először pillantotta meg a hajót. Nem sokkal később a parancsnok is beteg lett, és napok alatt ő is elhunyt.

Egy későbbi feljegyzés a Joseph Sommers nevű hajóhoz kötődik. Az Atlanti-óceán déli részén haladt, amikor váratlanul elévágott a bolygó hollandi. A túlélők közül sokan hátborzongató kacajt hallottak, a Sommers pedig hirtelen lángra kapott. Csak azok maradtak élve, akik elsőként ugrottak a vízbe.

A babona szerint a vészjósló jelenség a Jóreménység foka körül fordult elő leggyakrabban. Ezért a tengerészek inkább lementek a hajótestbe, amíg a félelmetes környéken hajóztak, és aki tehette, átaludta ezt az időt. Azok közül ugyanis, akik megpillantották az elátkozott vízi járművet, sokakat baleset ért, másoknak az otthon maradt szeretteivel történt valami szörnyűség.

/ Titkok és rejtélyek magazin / Astronet /

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése